wegkapitein

Naast Sportcoaching Wageningen en MovLab zet ik me ook in voor Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) en de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU). Voor de NTFU verzorg ik o.a. de opleiding Wegkapitein. De afgelopen maanden heb ik zeven opleidingen bij verschillende verenigingen mogen verzorgen. Hieronder vertel ik kort wat het fietsen met een wegkapitein beoogd.

Fietsen is hot. Het is op dit moment één van de meest beoefende sporten in Nederland. Steeds meer mensen pakken de racefiets, mountainbike en/of gravelbike. De wielersport wordt ook steeds meer toegankelijk: je kunt fietsen op elk niveau en ten opzichte van veel andere sporten is de kans op blessures gering. Door de toenemende populariteit wordt het echter ook steeds drukker op de weg. Mensen fietsen graag samen, vaak in verenigingsverband. De NTFU hecht veel waarde aan een kwalitatief goede begeleiding van deze groepen. Daarom heeft de NTFU de opleiding wegkapitein ontwikkeld.

Het doel van fietsen in een groep met een wegkapitein is veilig en met plezier fietsen. Helaas is dit geen sinecure. Er gebeuren veel ongelukken met (groepen) wielrenners. Tevens houden niet alle wielrenners zich aan de verkeersregels (De meeste natuurlijk wel). De fietsers die zich a-sociaal gedragen op de weg zorgen voor een verkeerde beeldvorming over fietsers. Deze fietsers komen immers in de aandacht te staan.

De wegkapitein ziet toe dat zijn sporters zich houden aan de gedragscode van de NTFU voor wielrenners. Als groep moet je bewust zijn van de impact die je als groep hebt op de omgeving, op andere weggebruikers en wat de uitstraling van de groep kan zijn door houding en gedrag (zowel positief als negatief). Door je als groep netjes te gedragen draag je bij aan verbeteren van het imago van de wielrenner.

Daarnaast maak je als wegkapitein afspraken met je sporters over het veilig rijden in de groep en de route. Wat zijn de regels voor het rijden in een groep, hoe wordt er gereden, en met welke snelheid? Hoe waarschuwen we elkaar voor obstakels of andere weggebruikers? Maar je moet er ook voor zorgen dat iedereen zich aan de afspraken houdt, en dus zal je soms iemand moeten aanspreken op zijn gedrag.

Gelukkig ben je als wegkapitein niet alleen verantwoordelijk voor het veilig als groep fietsen. Die verantwoordelijkheid heb je met zijn allen. Ook al rijd je in een groep, je blijft individueel verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, de veiligheid van je mede-sporters en de veiligheid van andere weggebruikers.

Kortom, fietsen met een wegkapitein draagt bij aan:

  • de motivatie om (in groepsverband) te fietsen
  • positievere beeldvorming van groepen wielrenners op de openbare weg
  • veiliger fietsen in een groep

Na de opleiding krijgen de deelnemers van de NTFU een licentie en certificaat wegkapitein.

Wil je een opleiding wegkapitein voor jouw vereniging of wielergroepje organiseren? Neem dan contact met mij op.