Doe de 5 inch wall test!

Om te kunnen squatten, zul je rekening moeten houden met het zwaartepunt van je lichaam. Bij het zakken buig je tegelijk je heup-, knie- en enkelgewricht. Hierdoor gaan je knieën naar voren en je heup naar achteren. Als je te weinig mobiliteit in je enkels hebt, kunnen je knieën niet naar voren, waardoor je bovenlichaam naar voren klapt om alsnog je lichaamszwaartepunt boven het midden van je voeten te houden.

Om te checken of enkelmobiliteit voor jou een probleem is, kun je een eenvoudige test doen. Zet je voet op 5 inch (= ca. 12 cm) van een muur, zie de foto. Duw je knie zo ver als mogelijk richting de muur zonder dat je hiel van de grond los komt. Let er daarbij op dat je heupen op één lijn blijven.

Lukt het je om met je knie de muur te raken? Dan heb je voldoende enkelmobiliteit. Lukt het je niet? Dan is het zeer waarschijnlijk dat je enkels te stijf zijn. Wil je weten hoe je je enkelmobiliteit kunt verbeteren? Neem dan contact met mij op.