Inspanningstest
Train effectiever met de resultaten van een inspanningstest.
Bij een inspanningstest kijken we naar de mate van inspanning die je kunt leveren bij een bepaalde hartslag. Dat doen we door volgens een protocol de weerstand in kleine stappen te verhogen. Het wordt dus steeds zwaarder en zo loopt ook je hartslag op tot een maximaal niveau (binnen dit protocol). Als deelnemer aan de test ga je door tot je echt niet verder kunt.
Maximaal-test
Je geeft maximaal en daarom wordt zo’n test ook wel eens een ‘maximaal-test’ of maximale inspanningstest genoemd. Doel is vooral om het omslagpunt te bepalen, en niet zo zeer je maximale hartslag.
Omslagpunt
Het omslagpunt (anaerobe drempel) is de hartslagfrequentie die je gedurende langere tijd kunt volhouden. Ga je harder, dan kom je boven je omslagpunt en ‘verzuur’ je. Je kunt de inspanning dan niet meer lang volhouden. Het omslagpunt is voor iedereen persoonlijk.
Zuurstofopname
De hoeveelheid zuurstof die jouw lichaam maximaal kan opnemen voor gebruik in de spieren tijdens intensieve inspanning wordt beschouwd als de gouden standaard voor je conditie en fitheid. Dit wordt de VO2max genoemd. Tijdens de inspanningstest meten we jouw zuurstofopname. Hoe meer zuurstof jij kunt opnemen, hoe meer energie je kunt produceren.
Als je een lage VO2max hebt, heb je een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en voortijdig overlijden. Door je VO2max te verbeteren, verklein je dit risico aanzienlijk. Je VO2max kun je verhogen door meer te bewegen en (gericht) te trainen of te sporten.
Meerdere manieren en protocollen
Bij MovLab hanteren we verschillende protocollen bij de inspanningstest. Welk protocol we volgen is afhankelijk van jouw persoonlijke doel en je fysieke gesteldheid.
Een inspanningstest kan op meerdere manieren worden uitgevoerd. Meestal is dat op een fietsergometer of op een loopband. Daarbij wordt gebruik gemaakt van apparatuur om hartslag, adempatroon, zuurstofopname en vermogen inzichtelijk te maken.
Waarom doe je een inspanningstest en wat is het nut?
Dat ligt dus vooral aan jouw persoonlijke doel:
- Meer energie uit het sporten halen.
- Enkele kilo’s afvallen door slim te trainen.
- Verstandig conditie opbouwen of behouden.
- Trainen naar een specifiek hardloopdoel: een 10K, halve of hele marathon en daarbij ben je op zoek naar specifieke hartslagzones.
- Trainen naar een specifiek wielerdoel: een klassieker, een beklimming of een zware alpenrit en daarbij ben je op zoek naar specifieke hartslagzones.
- Weten wat je mogelijkheden zijn of wat je talent is.
- Trainen met een persoonlijk schema.
- Je omslagpunt bepalen.
- Hartslagzones achterhalen en trainen op de juiste hartslag voor jouw doel en daarbij zeker weten dat die zones kloppen.
- Je VO2max bepalen.
- Inzicht in je herstel na inspanning en mate van stress in je lichaam.
- Je ademhaling onder controle krijgen tijdens en na het sporten.
Voor al deze doelstellingen geldt dat je in de juiste trainingszone moet trainen om resultaat te zien. En die zones zijn voor iedereen weer anders en deels genetisch bepaald. Je persoonlijke trainingszones kun je bepalen door een (maximale) inspanningstest te doen.
VO2 master
De inspanningstest nemen we af met de VO2 Master.
De VO2 Master is een klein, draagbaar en draadloos zuurstofanalyse apparaat. Hiermee kunnen we je (maximale) zuurstofopname tijdens inspanning meten. Op basis van de zuurstofopname en in combinatie met de hartslag en opgelegde belasting worden je trainingszones berekent.
Bijkomend voordeel van de VO2 Master is dat we ‘m in bijna elke sport kunnen toepassen. Je krijgt dus de trainingszones voor jouw specifieke sport. Of je nu hardloper, fietser of roeier bent.
Tijdens de inspanningstest brengen we het volgende in kaart
- je hartfrequentie tijdens oplopende belasting
- je maximale hartfrequentie
- je hartfrequentie bij het omslagpunt
- je ademhalingsfrequentie, teugvolume en ventilatie tijdens oplopende belasting
- je zuurstofopname tijdens oplopende belasting
- je maximale zuurstofopname (VO2Max)
- je maximale belasting
- je belasting bij het omslagpunt
- je persoonlijke trainingszones (hartslagzones)
- je herstel na inspanning