header-smal-bal.jpg

Leefstijl

… inspanning én ontspanning …
 
In de sport, maar ook in het dagelijks leven, ben je voortdurend op zoek naar de optimale balans tussen inspanning en ontspanning. Zowel lichamelijk als geestelijk. Voldoende rust nemen en ontspannen zorgt ervoor dat je je fitter voelt, meer energie hebt, en dus beter presteert. Als persoon kun je een bepaalde inspanning of belasting aan. Dit heet we je ‘belastbaarheid’. Je kunt je belastbaarheid verhogen door de belasting steeds een klein beetje groter te maken. Daarnaast verhoog je je belastbaarheid door voldoende tijd te nemen voor herstel en ontspanning. Je prestatievermogen neemt dan toe en dat is wat je wilt bereiken. Je wilt immers steeds wat sneller of sterker worden.
 

Belasting en belastbaarheid

Het is belangrijk om de belasting rustig op te bouwen en tussendoor genoeg tijd te nemen voor rust en ontspanning om te herstellen. Doe je dit niet, dan liggen overbelasting en mogelijk blessures, ziekte, overtraining of een burn-out op de loer. De belasting is in dat geval veel groter dan je belastbaarheid.
 
Maar sport of training is niet de enige belasting die we onszelf opleggen. Ook ons werk, onze dagelijkse bezigheden, spanningen in relaties thuis, op school, op het werk, of met medesporters tellen mee in onze totale belasting en drukken dus op onze belastbaarheid.
 

Balans tussen inspanning en ontspanning

Bij Sportcoaching Wageningen besteden we veel aandacht aan een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning. Om te voorkomen dat je jezelf overbelast (zowel lichamelijk als mentaal) coach ik jou daarom niet alleen op sport en voeding, maar ook op leefstijl.
 
Je leefstijl (en ook je herstel) kun je bevorderen door regelmatig te bewegen, een gezond voedingspatroon, een goede nachtrust, structuur en regelmaat en voldoende gelegenheid voor ontspanning. Ontspanningsmomenten zoals yoga, mindfullness of meditatie kunnen daarom onderdeel uitmaken van je trainingsschema. De mate waarin je herstelt van je inspanningen zullen we zo goed mogelijk proberen te monitoren.
 

Leefstijlcoaching

Als je meer wilt weten over Leefstijlcoaching kun je ook een kijkje nemen op Leefstijlcoaching Wageningen of neem contact met mij op.