Wielrennen is mijn sport

Wielrennen is mijn sport. Ik ben docent en trainer bij de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU). Zelf rijd ik regelmatig cyclosportieve tochten in het buitenland.

Als sportcoach begeleid ik met succes recreatieve sporters naar hun sportieve doel. Zo heb ik al sporters mogen coachen voor Alpe d'Huzes, Duchenne Heroes, strandrace Egmond - Pier - Egmond, de marathon van Rotterdam en vele andere uitdagingen.

Daarnaast geef ik al vele jaren spinninglessen bij MyLife Wageningen. In de Bike Studio van Sport Centre De Bongerd verzorg ik in de winterperiode indoor cycling endurance trainingen.

In het voorjaar organiseer ik wielrentrainingen voor beginners en al wat meer ervaren fietsers. Ook kun je me vragen voor het organiseren van een clinic voor jouw vriendengroep, organisatie of bedrijf.

Fiets ook eens langzaam

Mijn overtuiging is dat kwalitatief goed trainen de weg is naar jouw resultaat. Om mij heen zie ik veel recreatieve fietsers die veel te hard te trainen. Als fietser wil je altijd zo hard mogelijk fietsen. Dat is leuk maar niet altijd het beste om te doen. Fiets ook eens langzaam! Handjes bovenop het stuur en 'vogeltjes kijken'. Kom tot rust en fiets meer in het 'hier en nu'. Met oog voor de omgeving, zodat je volop van het fietsen kunt genieten. Je wordt je bewust van eigen fietshouding, ademhaling en je hebt je aandacht bij het fietsen.

Houd voor de datums en tijden van de wielrentrainingen en indoor cycling trainingen de website in de gaten of volg Sportcoaching Wageningen op Facebook, LinkendIn, of Instagram.

 

Sportcoaching

Heb je een sportieve uitdaging? Maar weet je niet zo goed hoe je het moet aanpakken? Of vind je het lastig om trainingen in te passen in je dagelijkse leven? Dan is sportcoaching misschien iets voor jou! Wanneer je kiest voor Sportcoaching kies je voor optimale begeleiding op weg naar jouw sportieve (fiets)doel. Ik help je op het gebied van trainingsschema's, voeding, motivatie, mentale voorbereiding en goede balans tussen inspanning en ontspanning.

Sportcoaching betekent:

  • Een trainingsplanning voor de hele periode totdat je je doel hebt bereikt
  • Een maandelijks trainingsschema op maat (per dag uitgeschreven)
  • Trainingsschema en trainingsresultaten worden bijgehouden in het online programma TrainingPeaks
  • Uitleg en instructie bij het trainingsschema (daarna train je zelfstandig)
  • Regelmatig testen om je voortgang te monitoren
  • Je doel behalen!

De minimale looptijd van een sportcoachingstraject is 3 maanden.

Mindful Cycling

Mindful Cycling laat je kennis maken met de verschillende facetten van het mountainbiken of wielrennen en leert jou te luisteren naar je eigen lichaam. Je wordt je bewust van je fietshouding, je aandacht bij het fietsen en de kracht en energie in je lichaam. Door meer in het ‘hier en nu’ te fietsen, met een rustige ademhaling maak je je hoofd leeg en geniet je meer van het moment.

We passen ademhalingstechnieken toe om het maximale rendement uit je ademhaling te halen. Veel sporters ademen verkeerd waardoor je veel te veel energie verbruikt. Binnen Mindful Cycling gebruiken we de neusademhaling. Ademhalen via de neus is een stuk voordeliger en gezonder dan ademhalen via de mond – ook tijdens het fietsen.

Veel mensen leggen zich echter teveel prestatiedoelen op. Mindful Cycling leert je hoe je volop van het fietsen en de omgeving kunt genieten met een juiste ademhaling. De tools die je krijgt aangereikt helpen je ook in het dagelijkse leven beter om te gaan met spanningen en stress.

Wil je meer weten over Mindful Cycling? Neem dan contact met me op.

Wielrentrainingen

We hebben allemaal leren fietsen en doen dat bijna dagelijks op een gewone fiets. Maar het rijden op een racefiets is toch echt iets anders! Beheers je de fiets wel en heb je de basisvaardigheden onder de knie zodat je veilig op pad kunt? Als je met een groep wilt fietsen zijn er regels. En bij het rijden in een groep is het van belang dat je goed kunt anticiperen, sturen, remmen en bochten kunt nemen op snelheid. Heb je de basis onder de knie dan kun je steeds harder rijden en blijf je veilig.

Elk voorjaar verzorgt Sportcoaching Wageningen wielrentrainingen. Tijdens de trainingen komen vrijwel alle aspecten van het wielrennen aan bod. Je oefent met het rijden in een groep en leert basisvaardigheden. Ook krijg je advies over voeding, kleding, materiaal en tactiek.

Er zijn trainingen voor beginners, en trainingen voor al wat meer ervaren wielrenners. Plezier hebben in het fietsen staat bij alle trainingen voorop! Houd voor actuele datums en tijden van de wielrentrainingen de website in de gaten, of volg Sportcoachingen Wageningen op Facebook, Instagram of LinkedIn. Aanmelden en reserveren voor de wielrentrainingen kan via de Agenda.

Personal Cycling Training

Wil je beter leren fietsen, maar schrikt meedoen met de wielrentrainingen je wellicht nog af? Dan is een Personal Cycling Training iets voor jou. Tijdens een Personal Cycling Training combineer je alle voordelen van Personal Training met die van een wielrentraining. Je krijgt optimale begeleiding en 100% persoonlijke aandacht. Naast een 1 op 1 training is het mogelijk om 1 op 2 of met een klein groepje te trainen.

Personal Cycling Training is vooral geschikt voor het leren van een aantal basisvaardigheden, zoals schakelen, remmen en bochten rijden.

Indoor Cycling

In de winterperiode verzorgt Sportcoaching Wageningen Indoor Cycling Endurance Trainingen. In deze serie indoor cycling trainingen werk je gericht aan je duurvermogen, zodat je in het voorjaar met een goede basis kunt beginnen aan het nieuwe fietsseizoen.

Iedere beginnende of ervaren recreatieve fietser die in de winterperiode zijn/haar duurvermogen wil verbeteren, kan aan de training meedoen. Tijdens de trainingen krijg je informatie over verschillende sport- en trainingsgerelateerde onderwerpen.

De trainingen vinden plaats in de Bike Studio van Sports Centre De Bongerd. We maken gebruik van hartslag- en vermogensmeting om de intensiteit van de training sturen.

Om tijdens de indoor cycling endurance trainingen effectief op vermogen te kunnen trainen, is het handig om jouw Anaerobe Drempelvermogen (ADV) te weten. Hiervoor organiseer ik 1x per maand een zogenaamd test event. Tijdens deze training doe je een ADV test van 20 minuten.

Houd voor meer informatie over deze trainingen de Nieuwsbrief en de agenda in de gaten.

Opleider/Trainer NTFU

Ik ben opleider en trainer bij de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU). Voor de NTFU verzorg ik o.a. de opleiding Wegkapitein en de opleiding tot Basisinstructeur (niveau 2 Kwalificatiestructuur Sport (KSS) van NOC*NSF). Daarnaast word ik regelmatig gevraagd voor het beoordelen van praktijkexamens.

Clinics

Ben je op zoek naar een leuke clinic voor jouw bedrijf, organisatie of vriendengroep? Ik denk graag met je mee en ben altijd in voor een sportieve uitdaging. Of je nu een aantal basisvaardigheden wilt leren, of een keer mindful cycling wilt ervaren. Er zijn vele mogelijkheden, zowel indoor als buiten op de weg of in de natuur.

Iets te snel “Ja” gezegd tegen de wielerklim Stelvio 1-2-3 met collega’s. Gedurende 5 maanden werd ik door Erik klaargestoomd, met maandelijkse trainingsschema’s en tips op maat. Een werkelijk briljante ervaring als resultaat. De Stelvio vanuit Bormio en Prato op 1 dag.
Rik van Aalst –

Rik van Aalst –

Trainingsbegeleiding

Ik heb genoten vanavond! Dank je wel voor alle tips en tricks.
Claudi van Kruining

Claudi van Kruining

Wielrentraining

In 6 maanden heeft mijn Personal Trainer Erik Westein gezorgd dat ik vier keer de Alpe d’HuZes kon beklimmen en 200 km Jan Janssen classic succesvol kon fietsen.
Edwin van Vliet

Edwin van Vliet

Trainingsbegeleiding